Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij jou ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

OK

2 augustus 2011, Earnewâld: protest

Earnewâld

De ochtend begon in Earnewâld, waar we gistermiddag al heen zijn gevaren, met een mooi windje, ongeveer net zoveel als wij ook op de Veenhoop hadden. Dat betekende ook dat we de wateren rondom Earnewâld zeilend gingen verkennen. Niet dat we hier niet bekend zijn, maar meer zeiltechnisch bekeken. De SKS heeft vaak al tonnen liggen en dan kun je al een keer proberen hoe de wind zich houdt tussen alle bomen die je in Earnewâld nu eenmaal hebt. Als de wind blijft zoals hij deze ochtend waaide, dan wordt het geen spectaculaire zeilerij. Natuurlijk kun je wel enorme schiftingen krijgen in de uitslag, want net zoals gisteren kun je het treffen, maar het kan ook enorm tegenzitten. Ik type dit voorafgaand aan de wedstrijd, dus kan nu nog geen tipje van de sluier oplichten hoe het ons is vergaan.
Inmiddels is bekend gemaakt dat de wedstrijd van de Veenhoop, die gisteren dus uiteindelijk niet doorging, op vrijdag bij Woudsend ingehaald zal worden. Dus ook vrijdag komt er een verslag. Nu had ik de lezers natuurlijk al uitgenodigd om vrijdag even in te loggen voor de prijsvraag die er dan op komt. Daar verandert niets aan. Op vrijdagochtend wordt de prijsvraag op de site gezet en zondagavond gaan we de uitslag daarvan mededelen. De winnaar wordt overigens later bekend gemaakt. Ik zal zien of ik dat op de Lemster dagen kan regelen.

Dan de wedstrijd zelf.
Opnieuw een walstart. Gisteren waren we 10e en dan mag je een dag later op de 5e plaats starten. Gewoon om en om. Het skûtsje dat 1e was start nu 14e, 2e wordt nu 13e enzovoort enzovoort.
Persoonlijk denk ik dat het gunstiger is om in Earnewâld voorin te starten. Het is lastiger in te halen omdat de wateren erg nauw zijn. We hebben op dezelfde manier gestart als gisteren, alleen met dit verschil dat we nu niet voor de wal lagen, maar los werden gegooid vanachter een sleepboot. De wal waar we vandaan moesten starten was namelijk lager wal en dan zouden we niet goed weg kunnen komen. Alle skûtsjes werden daarom aan 1 sleeplijn het Zandmeer opgetrokken en daar op een teken losgegooid. Maar het zeil hijsen ging weer goed,

We gingen vervolgens de Folkertsloot in en daar naderden we het skûtsje van Langweer. Zij zeilden natuurlijk zo hoog, dat wij er niet boven konden komen en Johannes werd gedwongen om of te remmen, of onder hem dor te zeilen. We gingen voor het laatste en hoe. We zeilden, terwijl we in de luwte van hun zeilen kwamen, toch sneller dan hen en uiteindelijk lagen we zelfs voor hen. We gingen dus als 4e om de ton. Daarna moesten we terug door de Folkertsloot naar de Ulekrite. Daar door het Siidsdjip terug richting het Zandmeer. Ook daar liepen we behoorlijk in op het skûtsje voor ons, dat van Leeuwarden. Alleen kwamen we op het verkeerde moment achter hen, want ze zeilden opnieuw zo snel, dat we een keus moesten maken. Jappie Meeter riep Johanes aan dat hij er niet tussen mocht en dus gingen we ook hier onder het skûtsje van Leeuwarden door. Maar dit liep minder goed. We verloren de snelheid en we kwamen ook strak tegen het skûtsje van Leeuwarden aan te liggen. Beide skûtsjes verloren hierdoor snelheid en hoogte en toen we het Zandmeer opgingen waren wij de verliezende partij doordat we nog steeds in de luwte lagen en daardoor niet op snelheid konden komen.

We werden vervolgens daar ingehaald door Langweer, Bolsward, Grou en Heerenveen lag ons op de kont. Dat was een grote teleurstelling, want in plaats van de top 3, waar we al waren, lagen we plotseling in het achtereind. Maar het kon nog erger. De route daarna, die tevens de laatste van de wedstrijd was, liepen we opnieuw sneller dan de skûtsjes voor ons. Alhoewel Johannes alles deed om te remmen, lukte het niet vrij te blijven van de skûtsjes voor ons, die van Grou en Langweer. Wij botsten tegen de kont aan van Langweer. Ulbe Brandsma riep ons meteen protest aan. Wij vonden dat wel overdreven, want wij probeerden echt om te remmen, maar goed, de vlag ging erin. Maar daarna werd het nog vervelender. We kwamen in het Siidsdjip volgens mij met 5 skûtsjes naast elkaar te liggen. We zaten aan elkaar vast en er werd veel geschreeuwd en geduwd. Maar in die gribus lukte het het laatste skûtsje, dat van Drachten, om iedereen voorbij te zeilen. Wij waren opnieuw de verliezers. Samen met de Zwaan lagen we achteraan. Toen we in de Folkertsloot weer lagen en richting de finish voeren riep Ulbe ons nogmaals aan dat hij het protest tegen ons doorzette. Wij konden niet anders beslissen dat te stoppen, want reglementair waren wij fout. Vlak voor de finish hebben wij het zeil laten zakken en zijn gestopt. Daarmee geef je aan dat je weet dat je fout zat.
Doordat wij van de wedstrijd van Grou een gemiddelde uitslag krijgen over alle wedstrijden, en ons gemiddelde nu 14 punten is, krijgen wij er bij de huidige stand nog eens 14 punten bij. Wij staan dus laatste in het klassement met 28 punten.
Ik neem zonder meer aan dat dat veel beter gaat worden, want het skûtsje loopt best wel snel, alleen was er vandaag geen ruimte. Dat zal er morgen wel zijn op het Sneekermeer en dan moeten we betere uitslagen krijgen.

Functieomschrijving van de dag: Schotenmannen
Afhankelijk van de kracht van de wind zitten hier 2 of 3 mannen. Zo nu en dan springen de zwaardenmannen en zelfs de adviseur ook wel bij. De schoot is namelijk het touw waarmee het grootzeil wordt aangetrokken. De schoot wordt een paar keer vertraagd door blokken. Dat is een hakkeblok met 2 schijven op het dek en een blok met hondsvot met 2 schijven aan de giek. De schoot zelf is volgens mij ruim 80 meter lang. Deze mannen bepalen de stand van het grootzeil. Als zij de schoot te strak aantrekken dan vangt het grootzeil veel wind, maar de kracht die wordt uitgeoefend in het zeil geeft dan verkeerde zeilprestaties. Te los betekent dat de wind juist niet goed in het zeil komt. Kortom om hard te kunnen zeilen moet het grootzeil precies goed staan. En wie wel eens zeilt weet dat de wind nagenoeg nooit uit een constante hoek waait. Nee, hij slingert steeds heen en weer. De schotenmannen moeten dus reageren, dan weer iets strakker, dan weer losser. Soms ook vlagen opvangen. Bij een erg harde vlaag is de wind namelijk altijd iets ruimer, en dus moet de schoot net iets anders staan. Een taak voor krachtmensen.
(alle foto’s: Jaap Cuperus)

Uitslag Earnewâld:

1 Joure
2 Sneek
3 Bolsward
4 Earnewâld
5 Leeuwarden
6 Heerenveen
7 Huizum
8 d’Halve Maen
9 Drachten
10 Stavoren
11 Grou
12 Woudsend
13 Langweer
14 Lemmer

Stand met aftrek slechtste wedstrijd:

skûtsje Gr Fe Ea Te La St Wo El L1 L2 Sn totaal SW Tot
1 G 0,9 11 11,9 11,0 0,9
2 J 5 0,9 5,9 5,0 0,9
3 Snk 2 2 4,0 2,0 2,0
4 HM 3 8 11,0 8,0 3,0
5 B 9 3 12,0 9,0 3,0
6 E 4 4 8,0 4,0 4,0
7 Lwd 11 5 16,0 11,0 5,0
8 SWH 6 10 16,0 10,0 6,0
9 H 7 6 13,0 7,0 6,0
10 LM 14 7 21,0 14,0 7,0
11 D 8 9 17,0 9,0 8,0
12 Lng 10 13 23,0 13,0 10,0
13 W 12 12 24,0 12,0 12,0
14 L 14 14 28,0 14,0 14,0